Bayramda doğru beslenmenin ipuçları…Tatlı yediğiniz gün bunları yemeyin…

Ramazan boyunca öğün sayısının azalması ve beslenme sisteminin değişikliği sebebiyle kişi, bayramda daha fazla yemek yemek istiyor. Ramazan ayında fazla yemek birtakım sorunları de beraberinde getiriyor. Ramazanda kilo alınmasındaki en kıymetli etkenlerden biri yavaşlayan metabolizma oluyor. Ramazandan çıkıp Şeker Bayramına geçişlerde mideye fazla yüklenilmesi halinde çeşitli hastalıklar ortaya çıkabiliyor. Diyetisyenler bayramda nasıl beslenmemiz gerektiğini anlattı.

Protein kaynaklarıyla birleştirin

Tatlı tükettiğinizde birdenbire gücünüzün yükselmesinin sebebi kan şekerinizin yükselmesidir. Bu durum 1 saat sonra tam bilakis döner ve yine acıkır, yine tatlı tüketmek isteyebilirsiniz. Tokluk sürenizi uzatmak için mide boşalımınızı yavaşlatacak bir protein kaynağı ile birlikte tatlınızı tüketmeye itina gösterin.

Süt yahut yoğurt tatlınızın yanında tüketebileceğiniz güçlü protein kaynakları olduğundan “Yoğurtla tatlı tüketilir miymiş” halinde bir önyargıya kapılmayın.

Liften güçlü besinler tüketin

Liften güçlü besinlerin tokluk sürenizi uzatıcı ve kan şekerinizi dengeleyici özelliği vardır. Tatlı yediğinizde yanında liften güçlü ceviz, badem, fındık, kaju üzere kuru yemişleri tüketerek ani kan şekeri dalgalanmalarını hafifletebilirsiniz. Kuru yemişleri çiğ tercih etmeniz kalp sıhhatinizi da destekleyecektir.

Tatlı yediğiniz gün bunları tüketmeyin

Karbonhidrat kaynağı olan tatlıları yediğiniz vakitlerde farklı karbonhidrat çeşitlerini eleyerek bedeninize aldığınız yükü azaltabilirsiniz. Örneğin tatlı yediğiniz akşamlarda taze ya da kuru meyve tüketmeyin. Ayrıyeten tatlı tüketeceğinizi bildiğiniz öğünlerde ana yemeğinizin yanındaki başka karbonhidratlardan ekmek, pide, makarna, pilav, börek türevlerini miktarca azaltarak öğününüzü dengeleyebilirsiniz.

Her gün tatlı yemekten kaçının. Canınınız tatlı istediğinde çoka kaçmadan meyve ile bu gereksiniminizi sarfiyatın. Böylelikle vitamin, mineral ve antioksidan içerikleri sayesinde bağışıklık sistemimize takviye olurken, hem bedenimize yüklü bir ölçüde şeker almamış hem de lif içeriğiyle bağırsak hareketliliğimizi artırmış oluruz.

Mutlaka yürüyüşe çıkın

Tatlılar, karbonhidrat ve şeker içeriğiyle kalorisi yüksek besinlerdir. Bu devirde size kilo aldırmalarını istemiyorsanız hareketinizi artırın. Haftanın en az 5 günü 30 dakika tempolu yürümek bilimsel kaynaklara nazaran kilo denetiminizi ve kan şekerinizi olumlu tesirler. Tam kapanma periyodunda yürüyüş yapma bahtınız yoksa 1 saat mesken işi yapmak yahut meskende idman yapmak da hareketinizi hayli destekleyecektir.

Probiyotikli besinleri ihmal etmeyin

Tatlı tüketimi bağırsak floranızdaki birtakım faydalı bakterilerin sayılarının azalmasına sebep olabilir. Bu faydalı bakteriler bağışıklık sistemimizi güçlendirir, kabızlık, şişkinlik ve ishal üzere bağırsak sorunlarının önüne geçer. Bağırsaklarınızdaki faydalı bakterilerin sayısını artırabilmek ve tatlı tüketiminin yol açtığı ziyanı önleyebilmek için probiyotikten güçlü besinler olan yoğurt, kefir ve probiyotik ile zenginleştirilmiş peynirleri beslenmenize ekleyebilirsiniz.

Hafif tatlılar tercih edin

Bayram denildiğinde akla şerbetli tatlılar gelir. Baklava, şekerpare, tulumba tatlısı her ne kadar iftar vakti aranan tatlar da olsa şeker içerikleri ve kalorilerinin yüksek olmasıyla her gün tüketilmemeli. Çoğunlukla hafif tatlılar tercih edin. Örneğin sütlü tatlılar, 3-4 kare bitter çikolata, hurma ile yapılan şekersiz tatlı alternatifleri ve taze meyveler daha saf seçeneklerdir.

Porsiyona dikkat edin

Tatlılar fazla kalori ve şeker içer içerdikleri için bir porsiyonu geçmemeye ihtimam gösterin. Örneğin 2 adet baklava 330 kalori, 1 porsiyon revani 348 kalori, 4 adet tulumba tatlısı 341 kalori, 1 porsiyon ayva tatlısı 426 kalori, 1 porsiyon irmik helvası 532 kalori, 1 porsiyon sütlaç 268 kalori, 1 porsiyon tavuk göğsü 165 kalori, 2 top dondurma 207 kalori, 3 kare bitter çikolata 115 kalori, 1 porsiyon şekersiz incirli hurmalı muhallebi 165 kalori.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir